Kravet från Mälarenergi på 270.000 kr för ett 90-tal rensningar av textilier i företagets avloppspump vid Båtstigen, har slutat med en uppgörelse där styrelsen lyckats pruta ner kravet till 27.000 kr. Till det kommer 29.000 kr i självrisk för juridisk hjälp från Riksföreningen Enskilda Vägar.

Styrelsen har under året suttit i flera förhandlingar med Mälarenergi om företagets krav som styrelsen ansett ha varit omotiverat högt samt att de räkningar som skickats varit dåligt dokumenterade. Styrelsen har redan för flera år sedan hävdat att orsakerna till stoppen varit att Mälarenergis pumpar varit gamla och haft otillräcklig kapacitet. Något som företaget kategoriskt tillbakavisat.

I december 2017 ersatte företaget till slut en av sina pumpar och i december förra året även den andra med nya och kraftigare. Efter det har inga nya stopp inträffat, vilket styrker styrelsens uppfattning. 

I det avtal som nu träffats ska styrelsen göra ett tillägg i samfällighetens stadgar, att anslutna fastighetsägare ska följa Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp, ABVA, vilket bl a innebär att man endast får spola ner urin och fekalier, som passerat kroppen, samt toalettpapper i toalettavloppet.

Samfälligheten har tidigare inte haft något formellt avtal med Mälarenergi om VA-leveranser. Nu har samfälligheten fått acceptera att stå som kund till företaget och inte, som styrelsen hävdat, enbart vara leverantör av avlopp. Föreningen kommer därför i framtiden att få betala full ersättning vid eventuella fortsatta driftstopp på grund av textilier i företagets pump.

Det är därför viktigt att få alla boende inom området att inse att nerspolade skurtrasor och kläder innebär stora och onödiga kostnader för föreningen som alla tvingas vara med att betala. Informera därför familjemedlemmar och städpersonal om vad som gäller.

Även i föreningens egna pumpar inom området uppstår då och då stopp på grund av textilier. Bara under augusti inträffade tre sådana stopp vilka kostat några tusen per gång att rensa. Stoppen i föreningens pumpar har dock varit betydligt färre än i Mälarenergis pump.

En fråga som Mälarenergi hotar driva vidare är att ta över samfällighetens VA-anläggningar och införa Ekbacken-Enhagen i företagets verksamhetsområde. Detta skulle sannolikt bli dyrare för varje enskild fastighet som då blir kund och då även får bidra till Mälarenergis kostnader för all övrig verksamhet i kommunen.
I dag betalar var och en, via föreningsavgiften, enbart för underhåll och drift av områdets egna anläggningar.

Styrelsen