Fullerö båtklubbs grind mot sin vågbrytare i hamnen har väckt kritik och frågor har också ställts till styrelsen för Fullerö samfällighetsförening om grinden. Styrelsen för samfälligheten vill därför ge en bakgrund till sitt förhållande till områdets båtklubbar.
Enligt det anläggningsbeslut som reglerar samfällighetens styrelses befogenhet, får medlemmarnas avgifter endast användas för skötsel och underhåll av vägar, VA-anläggningar och allmänningar. Styrelsen får därför inte finansiera och ansvara för exempelvis båthamnar eller bredband.
Därför har intresserade fått bilda egna fristående föreningar för att sköta och finansiera dessa. För varje båt- och bryggförening finns avtal tecknade med samfälligheten. I korthet innehåller dessa att uthyrning av båtplatser endast får ske genom respektive förenings styrelse, att endast boende i området får hyra fast båtplats och att ingen privat handel får ske med båtplatser. Dessutom finns krav på skötsel och säkerhet samt vilka områden klubbarna får disponera för sin verksamhet.
Hur klubbarna sedan sköter sin interna verksamhet är upp till respektive styrelse.
Vad gäller den nyuppsatta grinden är denna en fråga för båtklubben och dess medlemmar. Styrelsen har därför inte motsatt sig att grinden uppförs då bryggorna och vågbrytaren trots allt är båtklubbens egendom, inte samfällighetsföreningens.
Inom samfälligheten finns fem allmänna badplatser med bryggor och sandstränder som ägs och underhålls av föreningen. Styrelse har därför inte ansett att möjligheten till friluftsbad och naturupplevelser skulle inskränkas i någon större mån om tillträdet till just klubbens vågbrytare skulle begränsas.
Att utvecklingen blivit sådan att båtklubben nu känt sig tvingad att sätta upp en grind för att hindra yngre sällskap från att skräpa ner, elda, hoppa på båtar och bommar, uppträda hotfullt vid tillsägelser och okynnesköra med vattenskoter bland badare, är beklagligt. Styrelsen skulle gärna sett att andra alternativa lösningar prövats, exempelvis närvaro av fler vuxna eller att grinden i vart fall kan hållas öppen dagtid för skötsamma badgäster och andra som bara vill sitta en stund och njuta av utsikten över fjärden.
Alla som bor i området har dessutom möjlighet att bli medlemmar i Fullerö båtklubb och kan då påverka klubbens verksamhet och styrelsebeslut i demokratisk ordning genom motioner och genom närvaro vid klubbens årsmöten.
Styrelsen
Fullerö samfällighetsförening