Inga löften om när lukten från Mälarenergis nya avfallsförbränning ska försvinna men däremot lovar värmechefen göra allt man kan för att få bukt med både lukt och flugor

Att den nya anläggningen för avfallsförbränning stinker, har de flesta märkt som passerar kraftvärmeverket. Stanken är mycket besvärande för dem som bor på Lövudden och tidvis, när vinden ligger på från norr, märks lukten ända till Ekbacken.
Därför  höll kraftvärmeverkets ledning häromdagen ett möte för boende på främst Lövudden men även för intresserade på Ekbacken.
– Vi har inte lyckats fullt ut, erkände Gunnar Niklas, värmechef och vice vd i Mälarengergi. Men vi jobbar hårt för att lösa problemen.

Flugorna har minskat efter bekämpning av Anticimex men lukten är kvar och beror enligt värmechefen främst på problem med ventilation som läcker ut lukt, portar som varit öppna för länge och gammalt avfall i trasiga plastemballage som legat och ruttnat i värmeverkets lager.
Ett annat problem är lakvatten i de fartyg som kommer med avfallet. Midsommarens intensiva stank kom just från ett fartyg där avfall kommit ut och blandats med vatten i lastrummet.

Ett lager med gammalt avfall kombinerat med en värmeperiod blev inte särskilt lyckad provstart för den nya anläggningen.
– Men när driften går för full ska inget bli liggande särskilt länge i lager, hävdade Gunnar Niklas. Då ska allt avfall gå så snabbt som möjligt från fartyg till pannorna. Nu är det äldsta avfallet borta, rutiner kring portöppningar ordnade och arbete pågår för fullt med ventilationen. Kvar är också lukten från båtarna där försök pågår att bespruta avfallsbalarna med skum vid lossningen då balarnas plastemballage ibland går sönder av lastkranens gripklor.
– Om vi inte kan lösa luktproblemen får vi sannolikt inte fortsätta verksamheten. Därför är vi helt enkelt tvungna att lyckas, menade han men ville inte ge några löften när allt ska vara ordnat.

Om fler är intresserade att diskutera avfallsförbränningen är värmeverkets ledning öppna för att delta i fler informationsmöten med boende runt anläggningen.

//Börje Strömberg